УГКЦ проведе поминальну молитву за померлих від Голодомору

0 97

alt

КИЇВ — У день пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні у парафіях УГКЦ відслужать поминальні молитви за померлих. 28 листопада в рамках Суспільних днів УГКЦ відбудеться панахида.

За словами Голови Комісії УГКЦ для сприяння єдності між християнами диякона Ігоря Шабана, дуже важливо, щоб суспільство пам’ятало про тисячі українських мучеників і цінувало ті дари, які Господь дає нам сьогодні.

«Пам'ять подій рівня голодомору – це націєтворчий елемент, це підкреслення фундаментальної вартості, яка об'єднує суспільство, яка пов'язує нас з минулим, без якого не може сформуватись єдиний державний організм ані сьогодні, ані в майбутньому», – переконаний Глава УГКЦ Патріарх Любомир.

Суспільні дні УГКЦ розпочалися 31 жовтня і були перервані 2 листопада через запровадження карантину у зв’язку з епідемією грипу. «Ми перервали проведення Суспільних днів, оскільки в країні були заборонені всі масові заходи. Тепер, коли час карантину закінчився, через свої заходи ми продовжимо звертати увагу українців на соціальні проблеми», – зазначив диякон Ігор Шабан.

У рамках Суспільних Днів УГКЦ також відбудуться відвідини дітей сиріт та будинку пристарілих, показ документального фільму «Невигідний Шептицький». Соціальні лідери УГКЦ отримають можливість обмінятися досвідом з іншими конфесіями України в рамках відвідування релігійних соціальних центрів м. Києва.

В Україні Суспільний Тиждень УГКЦ започаткував митрополит Андрей Шептицький 1939 року. В 2008 р.Українська Греко-Католицька Церква відродила цю традицію, а Синод єпископів УГКЦ благословив зайнятись організацією Суспільних Днів УГКЦ двом комісіям: Екуменічній та Справедливість і Мир.

Історична довідка: Український голодомор 1932-1933 років визнано злочином проти людства. Голод був наслідком не лише збільшення примусових хлібозаготівель у той період, але повного вилучення продовольства у всіх регіонах СРСР, населення яких на 2/3 і більше складали українці. Терор голодом, депортації, індивідуальні масові репресії були спрямовані проти України як національної республіки. Протягом ХХ століття Україна пережила три голодомори: 1921-1923 років, 1932-1933 років, 1946-1947 років, але другий був найбільш масовим і жорстоким. За даними істориків, протягом 1932-33 років жертвами голоду, що виник унаслідок адміністративних заходів радянської влади, в Україні, за різними оцінками, стали від 7 до 10 млн. людей. Це означає, що в ті трагічні роки Україна втратила від 10 до 25% свого населення, втрачаючи по 25 тисяч осіб за день, по тисячі – за годину, по 17 – щохвилини. Як стверджують фахівці, якби Україна не пережила Голодомору, її населення нині було б удвічі більшим – до 100 млн. осіб.


• http://texty-tyzhnya.blogspot.com/2009/11/blog-post_9533.html

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02