Міст приятельства

0 218

На запрошення директора чеського «КАРІТАСУ» з міста Зноймо Євгена Адамика відправились  у поїздку з Золочева країнами Європи два автобуси під духовним супроводом отців Михайла Сукмановського та Юрія Галабуди. У складі великої туристичної групи мандрували Європою гуртківці та педагоги Золочівського ЦДЮТ. Поїздка обіцяла надовго запам’ятатись новими враженнями, чудовою архітектурою, цікавими знайомствами і розширенням культурного та інтелектуального світогляду.

Прибувши в дощовий Краків, культурну столицю польської держави, нашому оку відкрився архітектурний комплекс на фоні ріки Вісла. Відомо, що центр Кракова належить до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Наш гід знайомить нас з короткою історію міста. Важливо відзначити, що з 1000р. в Кракові знаходилась резиденція єпископа, а за панування Казимира Відновителя, Краків став головною князівською резиденцією. В 1241 році місто було зруйноване під час татарського набігу. В 1320 році у вавельській катедрі відбулась коронація Владислава Локетка. Відтоді, аж до 1734 року, Краків був місцем коронації королів Польщі. Будучи в XV і XVI століттях столицею однієї з найбільших європейських держав, Краків розвивався в архітектурному, торгівельному, ремісничому, культурному та науковому напрямках. Замковий комплекс на Вавелі перебудовано і розбудовано в ренесансовому стилі. Центральна площа Кракова дещо нагадує наш рідний Львів.

Покидаючи Краків, відправляємось в Чеську  Республіку, в м. Зноймо, що було стародавньою столицею маркграфів Моравії, знищеною в 1145 році. Місто вражає готичною церквою святого Миколая, яка була зведена в 1348 році імператором Карлом IV. Покидаємо наші зручні місця в автобусі і поселяємось в готелі.

Другий день знайомить нас з Прагою. Назва міста походить від чеського слова pr?h, що означає поріг. Місто має свій колорит. Певна гармонія кольорової гами і цвітучих дерев в поєднанні з привітними усмішками мешканців створює калейдоскоп відчуттів, що надовго залишаться в пам’яті. Як легко загубитись в цій красі величних пам’ятників відомих чеських титанів історії і основоположників чеської державності. Найдавніший замок на території міста — Празький град, був збудований на лівому березі Влтави у IX ст. Відтоді Прага стала столицею Чеського князівства. Особливу увагу гід звертає на Карлів міст, що будувався у період від 1357 по 1380 роки і аж до 1841 року це був єдиний кам’яний міст у Празі. Його будували на місці романського мосту королеви Юдити, побудованого у 1170 році і знищеного повінню 1342 року. Гід в дещо емоційній формі розповідає про початок реформації в Чехії, що позначилась діяльністю проповідника і реформатора Яна Гуса.

Наступного дня нас очікує величавий Відень, столиця Австрії. Відень – сонячний, золотавий, сучасний і грізний.

Австрійська педантичність і галантність в поєднані з імперською величністю створюють ілюзію пафосу і ще не забуті часи, коли Європа мала бути в єдиному “домі” Габсбургів.

Наступна поїздка в Будапешт, здавалось, мала закріпити неймовірні враження і певною мірою спричинити до глибокого суму, бо час не чекав і мали ми покидати європейську землю. Втім саме Будапешт і його пишність, неоднорідність  дали нам змогу відчути певний рівень контрасту. Буда і Пешт — різні міста і це відчувається. Особливо, коли  спостерігаєш за архітектурними ансамблями і національною специфікою даного міста. Особливо вражаючою є загальна картина міста в нічний час. Врізається в пам’ять Ланцюговий міст Сечені через Дунай і Базиліка св.Іштвана.

Побувавши в  Австрії, ти розумієш, чого має прагнути наша держава. Австрійський порядок, доглянуті поля, чистота, симетрія і справжня господарність мешканців країни викликають подив, захоплення і деякою мірою заздрість.

О Європо, ти така далека від нашої української реальності  і така близька нашим серцям.

Подорож закінчилась. Та враження незабутні і деякою мірою ностальгійні. Перетнувши кордон, ти розумом і почуттями ще там, але внутрішньо ти вже тут. Повернути б ті миті, де ти відчуваєш на обличчі дощ Кракова, губишся в захопленні від статуй готично-романського стилю Праги, відчуваєш харизматичність Відня і спокійну стриману велич Будапешта.

Дирекція, педагоги та вихованці ЦДЮТ висловлюють щиру вдячність за організацію цієї незабутньої поїздки отцю-декану Михайлу Сукмановському, який завдяки тісній співпраці з Генеральним консулом Чеської Республіки у Львові п. Мирославом Кліма, дає можливість золочів’янам побачити країни Європи.

 

Тарас Криницький, керівник  гуртка ЦДЮТ

 

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”charnetskyj” ualb=”6005502353187022625″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”5″ size=”220″ num=”20″ shadow=”1″ border=”1″ highlight=”1″ curve=”1″ align=”center” nocredit=”1″]

 

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02