Відкрито гурток образотворчого мистецтва для дітей з особливими потребами

0 238

У сильному, здоровому суспільстві завжди під особливою увагою перебувають діти з особливими потребами. І, на жаль, сьогодні спостерігається тенденція до збільшення дітей, які мають потребу в соціальній адаптації, корекційно–реабілітаційній допомозі.

Незважаючи на поточні проблеми, благодійний фонд «Милосердний самарянин для дітей з особливими потребами» при парафії Блаженного Миколая Чарнецького, успішно розвивається. Нещодавно відкрили гурток образотворчого мистецтва для дітей з особливими потребами, керівником якого є золочівська художниця Гевко Галина Іванівна.

Хочеться відзначити важливу роль гуртків образотворчого мистецтва у вихованні дітей з особливими потребами. За допомогою образотворчої діяльності у процесі формування активізуються рухові навички, сприйняття, мова, гра й деякі інші не менш важливі аспекти. Діти з особливими потребами виявляють цікавість до образотворчого мистецтва й при правильній організації занять воно стає улюбленим видом діяльності. Мистецтво відкриває перед дітьми дуже багато цікавого, гарного. Ця діяльність найбільш доступна для них. Дитина отримує можливість виразити в малюнку щось важливе для неї. У процесі занять формуються особистісні якості дитини: посидючість, цілеспрямованість особистості, бажання якнайкраще виконати свою роботу. Тому образотворча діяльність відіграє важливу роль у розвитку дітей, особливо тому що сприяє естетичному, моральному вихованню, розширенню кругозору дитини.

Головна мета створення таких гуртків – соціалізація дітей з особливими потребами та допомога батькам. Гуртки дають  можливість спілкуватися з однолітками, швидше пізнавати навколишній світ, розкривати приховані таланти до різних видів мистецтва, адже таким дітям набагато важче адаптуватися у житті. Найбільш важливою, з погляду  навчання малюванню, є, природно, кисть руки, а точніше – пальці, що здійснюють дрібну моторику.

Керівник гуртка Гевко Г.І. займається з дітьми, стежить за їх розвитком та досягненнями з метою допомогти адаптуватися до сучасних умов життя, розвивати творчі здібності цих дітей, допомогти сформувати адекватну самооцінку. Тому у центрі панує атмосфера любові та довіри. Заняття проходять раз на тиждень, а у майбутньому планується збільшення їх кількості.

Велике значення в роботі з дітьми з особливими потребами має допомога батьків. Саме вони стають першими глядачами і поціновувачами творчості гуртківців і це заохочує дітей до участі в роботі. Кожна дитина по-своєму унікальна і потреби кожної дитини специфічні. Вони стано­влять незмірну цінність для своїх батьків і родичів, а всі діти разом – неоціненний скарб суспільства, запоруку його майбутньої долі.

«Художні твори таких дітей – це високе мистецтво. Ці люди можуть стати самодостатніми й конкурентоспроможними художниками, творче надбання яких буде мати реальну матеріальну цінність», проаналізував президент фонду о. Михайло Сукмановський.

Підводячи підсумок, хочемо звернутися до усіх, хто має відношення до світу дітей з особливими потребами словами К.Д. Ушинського «У дитини багато потреб, але найважливішими є дві: потреба в любові й почутті захищеності».

P.S:  Наступний крок – реабілітаційні танці!

О. Сукмановська

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”charnetskyj” ualb=”6029516903971150561″ imgl=”picasa” style=”wall” row=”4″ size=”320″ num=”12″ shadow=”1″ border=”1″ highlight=”1″ curve=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

Джерело: samaritan.pp.ua

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02