Проповідь на празник Собору Архистратига Михаїла та інших безплотних сил

0 9824
Проповідь
Високопреосвященішого Владики Ігоря,
Архиєпископа Львівського

Собор Архистратига Михаїла та інших безплотних сил

Апостол: Євр 2, 2-10
Євангеліє: Лк 10, 16-21
Кожна мати-християнка докладає багато зусиль, аби її діти зростали добре виховані. Мати піклується не тільки про здоров’я дітей, а також бажає, щоб з них виростали особи, потрібні суспільству, щоб сповідували християнську мораль та щоб у них жила глибока практика християнського життя. Ця добра мати, коли її дитина починає розуміти й говорити, бере її за ручку, робить знак святого хреста, торкаючись пальцями дитячої руки й чола, рамен і грудей, також проказує коротеньку молитву до Ангела Хоронителя: “Ангеле Хоронителю мій, ти завжди при мені стій, як удень, так і вночі будь мені до помочі”. Добра мати старається повісити образок Ангела над ліжечком дитини, а також часто проказує молитву до Ангела своєї дитини, аби він опікувався дитям і стеріг його.

Свято архангела Михаїла бере свій початок із III—IV століття, свідком чого є церква, що її збудував імператор Костянтин Великий у передмісті Царгорода на початку 4-го століття.

Про ангелів, їхню роль, завдання і велич довідуємося зі Святого Письма Старого і Нового Завітів. У книзі Буття (16,7-9) читаємо про Агар – рабиню Сараї, котру ангел настановляє на розум: “Вернися до твоєї господині й покорися під її руку”. У тій самій книзі (19, 1) згодом читаємо: “Обидва ангели прийшли над вечір у Содом”, а потім довідуємося про те, як вони “від найменшого до найбільшого вдарили сліпотою” мешканців Содоми, коли содомляни задумали чинити безстидні речі. Святе Писання говорить про ангелів, як про людей: “Прошу ж вас, люди добрі, заверніть у дім вашого слуги та заночуйте…” (Бут 19, 2). Лот називає ангелів людьми, тому що бачить їх як людей, тобто в людському тілі. З текстів святого Письма, Передання та вчення святих Отців знаємо, що ангели – це чисті духи, котрі мають розум і вільну волю. У листі до Євреїв знаходимо: “А щодо ангелів мовить: «Той, хто вітри своїми вісниками вчиняє, а полум’я вогняне – слугами своїми»” (Євр 1, 7).

Ангел з грецької мови означає “посланець”, “вістун”. Святе Писання розповідає про різні послуги, що їх виконують ангели, також щодо людей. У книзі Товит йдеться про Товію, сина Товита, котрий посилає свого сина в Мідію до Гавела, аби забрати складені в нього гроші. У дорозі до Рагах, що в Мідії, Товія знайшов вірного чоловіка, котрим був ангел: “Вийшов він і знайшов ангела Рафаїла, що стояв перед ним, але він не знав, що це ангел Божий” (Тов 5, 4). Ангел став добрим і вірним приятелем Товії у дорозі, пішов з ним у Мідію і повернувся назад у Ніневію (Тов 11, 1). Велике добро вчинив ангел Рафаїл, коли порадив Товії, аби помазав риб’ячою жовчю батькові очі – і сліпий до цього часу батько став зрячим (Тов 11, 11-13). А коли Товія з Товитом хочуть щедро винагородити архангела Рафаїла за його велику послугу, тоді Архангел признається, хто він: “Я – Рафаїл, один із сімох ангелів, що завжди стоять приявні (перед Богом) й мають доступ до Господньої слави” (Тов 12, 15). Коли перелякані мужі попадали на землю, архангел промовив: “Не бійтеся! Мир з вами! Благословіть Бога по всі віки” (Тов 12, 17).

Пророк Ісая пише таке: “Бачив я Господа на високім і піднесенім престолі, поли його риз наповнювали храм. Над ним стояли серафими… Кожен мав по шість крил: двома закривав собі кожен обличчя, двома закривав ноги, а двома – літав. І кликали один до одного: «Свят, свят, свят, Господь сил; вся земля повна його слави»” (Іс 6, 1-3). Написано про крила, аби ми краще розуміли ангелів як швидких виконавців Божої волі.

До пророка Захарії ангел промовляє так: “Я Гавриїл, що стою перед Богом, і мене послано з тобою говорити та принести тобі цю благовість” (Лк 1, 19). Читаємо також слова благовісті, що їх почула Діва Марія з уст архангела: “Радуйся, благодатна, Господь з тобою!” (Лк 1, 28). А ось слова Ісуса Христа в Оливному городі, коли Його зрадив апостол Юда, а апостол Петро вихопив меч і відтяв слузі первосвященика вухо: “Чи гадаєш, що я не міг би просити Отця мого і він зараз же не дав би мені більш як дванадцять легіонів ангелів?” (Мт 26,53).

Із наведених віршів Святого Письма чітко довідуємося, що завдання ангелів – служити Богові, прославляти Господа, вони також радо і швидко виконують Божу волю, служачи людям.

Святий апостол і євангелист Іван пише: “І настала війна на небі: Михаїл і ангели його воювали проти дракона, і дракон воював та й ангели його… і повержено дракона великого, змія стародавнього, званого дияволом і сатаною… повержено на землю” (Од 12, 7-9). Із катехизму відомо, що частина ангелів на чолі з Люцифером збунтувалася проти Бога, але архангел Михаїл, ім’я котрого означає “хто, як Бог”, – став на боці Бога й переміг Божою силою невірних ангелів, що стали дияволами. Попри те, добрих ангелів залишилося надзвичайно багато: “Я бачив, і чув голос ангелів багатьох навколо престолу… і було… їх – множини множин і тисячі тисяч” (Од 5, 11).

Свята Церква, наша мати, навчає нас про існування ангелів. Церква переконливо твердить, що кожна людина має свого Ангела Хоронителя, котрий опікується людиною, яку довірив йому Господь. Сам Ісус Христос говорить: “Глядіть, щоб ви ніким з оцих малих не гордували: кажу бо вам, що ангели їхні на небі повсякчас бачать обличчя мого Небесного Отця” (Мт 18, 10). Святий Василій Великий пише: “Ніхто не заперечить, що кожний вірний має свого Ангела Хоронителя”. Подібно говорить святий Іван Золотоустий: “Кожен із нас має Ангела”.

Ангел допомагає нам, особливо в духовній боротьбі, настановляє на добру дорогу і провадить стрімкою стежиною до щасливої вічності. Можливо, своїм негідним життям ми засмучували нашого Ангела, котрий уболівав над нашою гіркою недолею, а потім радів, коли ми поверталися до Бога, переставши служити злим ангелам – дияволам.

Дякуймо сьогодні архангелові Михаїлові, що відважно став на боці Божої правди й переміг бунтівливих і невірних ангелів-дияволів. Дякуймо йому за непохитну вірність і велике довір’я до Бога та сердечно відгукнімося на заклик Литійної стихири: “Прийдіть, отже, христолюбиві вірні, на це свято та, взявши квіття чеснот, з чистими думками й добрим сумлінням пошануймо ангельський хор, що безнастанно перебуває перед Богом” (Вечірня, свято арх. Михаїла).

Дякуймо нашому Ангелові Хоронителеві, котрий день і ніч пильнує нас, настановляє на добру дорогу, пропонує добрі думки, слова та заохочує до добрих діл. Перепросімо сьогодні нашого Ангела за невірність, котрою ми ображали Бога, його та весь Небесний лик. Обіцяймо бути вірними, але не своїми силами, а Божою силою, бо “ми можемо себе змінити, але не можемо себе поправити” (Т. Кемпійський, “Наслідування Ісуса Христа”, розд. 27). Хай думка про Ангела Хоронителя буде постійна для нас: вдень і вночі, коли нам добре і коли нам тяжко. Він завжди готовий нам допомагати, особливо під час диявольської спокуси, як сказано у псалмі про силу ангела проти дияволів: “Нехай будуть, як полова на вітрі, ангел Господній нехай їх прожене” (Пс 35, 5).

Храм Св. Архистратига Михаїла, м. Львів, 21.11.2002.

Слово Господнє живе та діяльне: Проповіді. – Львів: Свічадо, 2009. – 296с.

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02