Відбувся вишкіл студентської молоді “Волонтерство”

0 198

«Волонтерство зароджується у серці як відповідь на біль іншого; воно є виявом зрілості людини», ? зазначив лікар-психотерапевт Олег Романчук, доповідаючи про психологічні особливості волонтерства молодим людям, котрі були на вишколі греко-католицької молоді «Волонтаріат» 24-27 листопада 2011 року в м. Новояворівську, що на Львівщині.

Молоді люди з Тернопільсько-Зборівської, Львівської, Івано-Франківської, Самбірсько-Дрогобицької єпархій УГКЦ та Запорізького деканату Донецько-Харківсього екзархату УГКЦ зібрались на вишкіл молодих волонтерів, що відбувся у приміщенні реколекційно-духовного молодіжного центру в м. Новояворівську.

Також у вишколі приймали участь представники нашої молодіжної спільноти Єсенія Савчук та Марія Ткаченко.

Під час вишколу основний мотив, що звучав у доповідях запрошених гостей: О. Романчука, Ю. Лукашевського, Г. Бордун, о. О. Чумакова полягав у важливості розуміння, що волонтерська діяльність присутня у житті кожної особи, лише необхідно її розпізнати.

Досвід особистого волонтерства О. Романчука став промовистим свідченням не лише користі цього явища для інших, а й значення для особистісного розвитку, зокрема духовного збагачення, самопізнання. Розкриваючи психологічні особливості волонтерства, доповідач наголосив на неповноті життя, якщо у ньому немає місця турботі про інших. Необхідність викорінення егоїстичних мотивів при служінні іншим він вважає необхідною умовою справжнього волонтерства. Воно, за словами О. Романчука, зароджується у серці як відповідь на біль іншого, є способом будувати стосунки, шляхом та виявом зрілості. Із волонтерством він порівняв першу закоханість – коли хочеться робити добро, нести іншим щастя, якого, насправді, нікому не забракне (як від слухання музики іншою особою тобі не стане її менше).

 

Ю. Лукашевський представив взаємовигідність співпраці громадських організацій та Львівської міської ради, можливості, які надає остання для ГО, розповів про стажування та конкурс проектів. Він наголосив, що здійснюючи волонтерський вчинок, людина отримує набагато більше, аніж дає – досвід, друзів, радість…

Інший представник Львівської міської ради – Г. Бордун – зосередила увагу учасників вишколу на проблемних питаннях, які супроводжують розвиток волонтерства: необхідність змін закону, нерозуміння громадськими організаціями сутності своїх завдань, їхнє прагнення до самозбагачення, навела приклад молодіжної ініціативи, автори якої виявили, що зібрані кошти не надійшли до свого адресата.

 

Також А. Породко, засновник громадської організації «Самі», поділився досвідом праці молодих людей з онкохворими дітьми.
Загалом було заявлено чимало проблем, вирішення яких потребує системного розвитку волонтерства. З одного боку, існують люди, які живуть ідеєю волонтерства, для яких воно є невід’ємною частиною життя, з іншого – ще більше потребує допомоги.

О. Ростислав Пендюк, голова Комісії у справах молоді УГКЦ: «Сподіваюся, волонтерство стане не лише участю в окремих акціях, а рухом, у якому буде задіяна велика кількість людей».

Учасник вишколу Єсенія Савчук: «Я впевнена на всі 100%, що нам дуже багато чого дали ті науки, за якими ми їхали, і хотілося би й надалі приймати участь у таких заходах, щоб пізнавати для себе щось нове і цікаве, що допоможе нам змінювати себе, нашу родину і нашу парафію».

За матеріалами ДивенСвіт, та Департаменту інформації УГКЦ

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02