У Підлиссі відбулося традиційне вшанування пам’яті Будителя Галичини отця Маркіяна Шашкевича

0 148

Підлисецька горо біла! Як тебе не бачу,
Так ми тяжко, так ми сумно, Що трохи не плачу.
(Маркіян Шашкевич)

У неділю, 4 серпня 2013 року, на Білій горі біля села Підлисся, що на Золочівщині, вшанували пам’ять українського письменника, зачинателя нової української літератури в Галичині — отця Маркіяна Шашкевича.

Відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященніший Владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, та виголосив проповідь.

«Життя о. Маркіяна Шашкевича ? це сходження на Голготу. Просте, звичайне життя, наповненне різного роду терпінь», ? сказав владика Венедикт.

«Це не лише вшанування його, а щоб подивитися, що кожен може зробити, ? зазначив проповідник. ? Він не мав ні влади, ні економічних впливів, але зробив велике. Господь дав, що через особу о. Маркіяна пробудилась свідомість народу».

Після Божественної Літургії єпископ відслужив Панахиду на могилі учасників національно-визвольних змагань за волю України. Відтак владика подякував усім за участь у молитовному вшануванні пам’яті о. Маркіяна Шашкевича та уділив благословення.

Зі словами вдячності до єпископа, духовенства та вірних звернувся також протопресвітер Золочівського деканату о. Михайло Сукмановський. Особливу подяку священик висловив оргкомітетові, представникам обласної влади Львівщини та керівництву Золочівського району, меценатам, а також всім хто допоміг в організації святкування.

Перед присутніми виступили депутат Верховної Ради України Олег Панькевич, поети Ігор Калинець, Петро Шкраб’юк, дослідник Шашкевичіани Феодосій Стеблій. У святі взяв участь поет, письменник та громадський діяч Роман Лубківський, а також відомі митці Львівщини.

На святкування прибули гості з усіх куточків України, духовенство, діячі культури та мистецтва. Для усіх присутніх відбувся святковий концерт. Усі  мали можливість почути старовинні церковні розспіви, релігійні кантати композиторів різних епох, а також обробки українських народних пісень.

 

Будитель Галичини – цінуємо, пам’ятаємо, вшановуємо!

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”charnetskyj” ualb=”5909254760006379313″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”6″ size=”110″ num=”18″ shadow=”1″ border=”1″ highlight=”1″ curve=”1″ align=”center” nocredit=”1″]

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02