Мощі святої Терези від Дитяти Ісуса у Золочеві

0 802

alt17 квітня до нашого міста прибудуть Мощі святої Терези від Дитяти Ісуса.

Реліквії будуть виставлені для вшанування в костелі Успіння Пречистої Діви Марії.

Мощі прибули із Франції на запрошення Конференції Єпископів України, а безпосередньою організацією туру займаються отці-кармеліти з Бердичева. Мощі святої мандрую Україною у великому, багато оздобленому реліквіарії. Його подарували католики Бразилії, які мали можливість молитись за заступництвом св. Терези біля її мощів протягом усього 1998-го року. Організатори візиту мощів до України сподіваються, що ця, неординарна для місцевих католиків подія, може бути чудовою нагодою подружитись з цією святою і, наслідуючи її приклад, поглибити свої стосунки з Богом.

 

alt

Свята Тереза народилась 02.01.1873р. у французькому містечку Алансон, дев’ятою дитиною у глибоко віруючій родині Луї та Зелі Мартен. До Кармелю, де вже знаходились її старші сестри, Тереза вступила у 15 років. Про дозвіл на вступ до монастиря з суворим статутом у такому ранньому віці, майбутня свята, під час аудієнції, особисто просила у Папи Римського.

Перебуваючи у Кармелі, свята Тереза відкриває власний духовний шлях – малу дорогу духовного дитинства. Цей шлях цілковитої довіри Небесному Отцеві, дорогу «малих справ» Тереза описує у кількох рукописах, зроблених з веління настоятельки. Пізніше вони лягли в основу книги «Історія однієї душі».

Помирає св. Тереза 30.09.1897 р. від туберкульозу, у неповні 25 років. Її внутрішнє житт було настільки прихованим, що незадовго до смерті хтось з сестер у монастирі щиро знизував плечима: «що писати про неї у післясмертному циркулярі?» Втім, «Історія однієї душі», яка вийшла через рік після смерті святої відразу стала бестселером. А монастир у Ліз’є, де жила нікому невідома кармелітка, читачі невдовзі почали просто завалювали вдячними листами (їх приходило до тисячі штук на день).

Папа Римський святий Пій Х, який канонізував Терезу у 1925 р., назвав її «найбільшою сучасною святою». Двома роками пізніше він оголосив її покровителькою місій, на рівні з св. Франциском Ксаверієм. А у 1997 р. Папа Йоан Павло ІІ настільки високо оцінив Терезину «малу дорогу» , що оголосив святу Терезу від Дитятка Ісуса і Пресвятого Обличчя Вчителем Вселенської Церкви. До неї цього титулу удостоїлись лише дві жінки – св. Тереза Авільська (реформаторка ордену кармелітів) і св. Катерина Сієнська.

alt

alt

alt

Свята Тереза за життя була нікому невідомою монахинею – кармеліткою. Але після смерті вона стала шалено популярною – її буквально оточив ураган слави. Вона померла у 24-річному віці, останні 9 років життя не залишаючи кармелітського монастиря у Ліз’є. Проте після смерті її мощі об’їхали десятки країн – практично весь світ. Вони побували під каналом Ла-Манш та навіть у космосі. Був в історії паломництва мощів святої Терези і неприємний випадок: доба арешту. Це сталось у 1999 р. на початку візиту до Росії. Тоді мощі св. Терези разом з французьким єпископом, який їх супроводжував, заарештувала в аеропорту російська влада.

Але зазвичай святій Терезі виказують надзвичайну повагу. Наприклад восени минулого року в Англії кількість людей, які прийшли вшанувати святу Терезу вийшла далеко за межі всіх очікувань організаторів, перевищивши у кільканадцять разів відвідуваність топових футбольних матчів.

Свята Тереза є надзвичайно популярною святою; багато людей, у тому числі в Україні, моляться за її заступництвом та обирають своєю покровителькою.

При підготовці статті
використано матеріали
католицького часопису CREDO

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02