Міжнародна наукова конференція про Греко-Католицьку Церкву на Волині

0 87

Від 6 до 9 травня в Луцьку проходила Міжнародна наукова конференція “Ut unum sint” («Да вси єдино будуть»), присвячена історії Греко-Католицької Церкви на Волині. Цей форум відбувся під почесним патронатом римо-католицького ординарія Луцького Владики Маркіяна (Трофим’яка) та Владики Йосафати (Говери) Екзарха Луцького УГКЦ, а організатором зустрічі духовенства двох обрядів і науковців став Інститут Церковних Досліджень, який діє при Луцькій дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні. Серед співорганізаторів були Інститут Польщі Волинського Національного Університету імені Лесі Українки, Богословський факультет та Український Інститут «UCRAINICUM» Люблінського Католицького Університету імені Івана Павла ІІ, Провінція Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні, Василіянський Інститут філософсько-богословських студій імені митрополита Йосифа Рутського і Богословський Інститут імені св. Йосифа Більчевського у Львові.

Перед початком і на завершення роботи конференції у латинській та греко-католицьких катедрах були відправлені урочисті Служби Божі, які очолили римо-католицький єпископ Маркіян (Трофим’як) і Владика Йосафат (Говера).

Учасникам конференції надіслали привітання Апостольський Нунцій в Україні архиєпископ Іван Юркович, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир і Голова Конференції Римо-Католицьких Єпископів України архиєпископ-митрополит Львівський Мечислав (Мокшицький). У відкритті наукової конференції про Греко-Католицьку Церкву на Волині взяли участь Протоігумен Провінції Отців Василіян в Україні отець Йоанікій Чверенчук ЧСВВ, православне духовенство, представники обласної і міського влади та громадськості Волині, Генеральний консул Польщі в місті Луцьку пан Томаш Янік.

У науковій бібліотеці Волинського Національного Університету імені Лесі Українки було розгорнуто експозицію виставки, яка присвячена 70-літтю Українській редакції Ватиканського радіо. Учасники міжнародної конференції відвідали Василіянські монастирі в Луцьку та Володимирі-Волинському, побували в селі Жидичині, де в минулому була резиденція луцьких греко-католицьких владик. На батьківщині св. Йосафата Кунцевича в місті Володимирі–Волинському відбулася зустріч в домівці родини Мельників, де за часів радянської влади відбувалися підпільні богослужіння українських греко-католиків.

 

www.radiovaticana.org

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02