Мандрівка парафіяльної молоді по Закарпаттю

0 741
altПам’ятай, що ніщо не минає так швидко, як юність.
(Е. Роттердамський)

Швидко промайнули Великодні свята. Кожен був в очікуванні цих святкових днів, лише «Молодь Чарнецького» в цей час вибирала свій маршрут для подорожування мальовничим Закарпаттям. Одразу ж по святкуванні ми вирушили в дорогу, зібравши чималу кількість молоді.

14 травня, до схід сонця, група молоді у складі 42 чоловік вирушила в досить цікаву та захоплюючу подорож Закарпаттям. Маршрут наш пролягав доволі цікавий, можна сказати, що ми за два дні об’їхали більшу частину Закарпаття відвідавши мальовниче містечко Яремче; с. Яблуниця – найвищий населений пункт України; Рахів, поблизу якого знаходиться географічний центр Європи; Хуст; Шаян; Берегово яке розташоване за 5км від кордону з Румунією; Мукачівський замок-паланок та с. Середнє.

ЯремчеПершою нашою зупинкою було містечко за 230 км від Львова – Яремче. Як всі знають, що саме в цьому мальовничому карпатському місті у 1971 році знімали перший в Україна музичний телевізійний фільм «Червона рута» під керівництвом Володимира Івасюка, де в головних ролях були Софія Ротару та Василь Зінкевич. Довго не затримуючись та зробивши кілька фотознімків напам’ять ми продовжуємо нашу подорож в серце Європи. Згодом ми зупинились у найвищому населеному пункті України с. Яблуниця. Наступною нашою зупинкою було місто Рахів, яке простяглось на висоті 430 м. над рівнем моря. Рахів називають ще найвисокогірнішим містом України. Завдяки своєму географічному розташуванню та самобутній гуцульській культурі Рахів відомий, як один із туристично-рекреаційних центрів Західної України. Географічний Центр ЄвропиПоблизу Рахова знаходиться географічний центр Європи. Ще одним містечком західної частини Європи, яке ми відвідали – Хуст, де згодом закарбували на довго в своїх думках «Долину нарцисів», яка становить значну естетичну цінність. Ця долина представляє собою заповідний масив, що знаходиться в урочищі Кіреші за 4 км від м. Хуст Закарпатської області. Заповідник розміщений на висоті 180—200 м. над рівнем моря в західній частині Хустсько-Солотвинської долини на стародавній тераci Тиси. Заповідна територія площею 257 га займає рівнинну ділянку в заплаві річки Хустець. У період масового цвітіння (друга — початок третьої декади травня) «Долина» вкривається суцільним білим килимом квітучих нарцисів, помилуватися яким приїжджають звідусіль.

НочівляНаступною нашою зупинкою було село Шаян, де ми залишились переночувати. Звичайно ж який же вечір не обходиться без ватри та пісень які лунали з уст кожного хто подорожував таким маршрутом. Витративши більшу половину своїх сил та будучи добряче виснаженими, всі подались у теплі, затишні кімнатки привітного для нас готелю «Едельвейс». Недільного ранкового ранку всі були на ногах, адже неможливо продовжувати свою подорож не отримавши Божого Благословення. Отож 7:30 всі подорожуючі разом з керівником групи о. Юрієм Галабудою відмолили ранкову недільну Літургію, і звичайно ж зібрались в дорогу, адже шлях перед нами стояв ще доволі важкий.

Берегово, яке розташоване в Закарпатській низовині над річкою Верке, за 70 км на південний схід від Ужгорода, близько 5 км від перетину кордону з Угорщиною. Берегове славиться своїми виноробськими традиціями. В околицях міста розвідані термальні й мінеральні води, що сприяють покращенню серцево-судинної системи та лікують хвороби шкіри. Цікаво зазначити той факт, що прогулявшись вулицями міста, ми зрозуміли що потрапили в одну із закордонних країн. В цьому місті переплітаються різні верстви населення, зокрема тут можна почути не лише українську, але й російську чи навіть румунську та угорські мови. Тут всі вітрини магазинів вказані двома мовами українською та румунською, тому неможливо переважно знайти спільну мову з перехожими.

МукачевоПрибувши до Мукачева, всі подорожуючі завели знайомство з екскурсоводом – Камілою Макухан, яка провела нас в Мукачівський замок-паланок, зробила з нами фотознімки на пам’ять та провела нам екскурсію Мукачевом. Найбільше враження для всіх – це замок-паланок розташований на горі вулканічного походження висотою 68м і займає площу 13 930кв.м. Точної дати заснування замку немає, але в документах, які датуються XI століттям, він уже згадується. Замок складається з трьох частин і розміщений на трьох терасах. Найстаріший Верхній замок XIV -XVIст.. знаходиться на вершині гори, Середній XVII ст.. – на терасі на 6 м нижче і Нижній замок теж XVII ст. – ще на 10м нижче від середнього. На початку XVIII ст.. на четвертій терасі ще на 10 м нижче була збудована вежа для охорони воріт, а також дорога до замку по західному схилу гори. БастіониВесь замок і кожна його частина оточені кам’яними кріпосними стінами 3-3,5 м завтовшки, сухими ровами глибиною 10-12 м, через які були перекинуті дерев’яні, колись підйомні, мости. Охороняють замок 8 могутніх бастіонів, прибудованих у XVII ст.. по кутах всіх трьох частин замку, на яких в давнину була розміщена артилерія. Ворота в Нижній замок, де знаходилася сторожа, охороняють два могутні кулеподібні бастіони. Середній замок, має 4 бастіони, великий двір, оточений дво-триповерховими будівлями, в яких розміщувалися казарми для гарнізону, арсенал, рицарський зал, кухні, комори.

ВиноЗаключним акордом було екскурсія винним погребом у с. Середнє і дегустація вин.

Добряче вимучені дорогою, проте щасливі всі повернулись до рідних домівок, насолодившись неперевершеною поїздкою яку для нас організувала УГКЦ Блаженного Миколая Чарнецького. Дякуємо всім, хто приклав для нашої поїздки все можливе, щоб ми могли побачити незвіданий ще нами рідний край. Окрема подяка Отцю Юрію Галабуді, який збирає молодь щосуботи проводячи повчання, організовуючи для нас такі гарні, цікаві подорожі.

Мандрувала, насолоджувалась від поїдки і підготувала статтю Юля Кушнір.

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02