Діти із Золочева перемогли у Міжнародному художньому конкурсі «Лідіце-2012»

0 394

15 жовтня 2012 року в приміщенні Генерального консульства Чеської Республіки у Львові Давід Павліта, Генеральний консул Чеської Республіки та Івона Касаліцка, директор Міжнародного дитячого художнього конкурсу «Лідіце-2012» та керівник галереї «Лідіце» вручили грамоти і цінні подарунки авторам найкращих малюнків.

Переможцями 40-го конкурсу стали: Юлія Козич – 7 років, Марія Сукмановська – 13 років, Олеся Сукмановська – 16 років із м. Золочева Львівської області. Навчаються вони у міському Центрі дитячої та юнацької творчості, у гуртку образотворчого мистецтва «Палітра». Після нагородження відбулася екскурсія у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького».

15 жовтня у львівському музеї окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відбулося  відкриття виставок «Повернення лідіцьких дітей» та «Чеський Малин – Лідіце волинських чехів», а також експозиції художніх творів, поданих на 40-ий  міжнародний дитячий конкурс. Вони присвячені двом трагічним подіям: 10 червня 1942 року нацисти знищили чеське село Лідіце, а 13 липня 1943 року розстріляли мешканців села Чеський Малин. На виставках представлено 50 найкращих малюнків учасників конкурсу «Лідіце». Відбіркові конкурсні роботи символічно доповнюють виставку «Повернення лідіцьких дітей».

Цьогоріч на конкурс надійшло 26 064 творів із 67 країн світу. Це роботи з кераміки, паперу, дерева, пластику, дроту, а також живопис та графіка. Відбір переможців проводило журі – вчителі образотворчого мистецтва та професійні художники з різних куточків світу.

«Батькам є привід пишатися такими дітьми», — промовив Генеральний консул Чеської Республіки Давід Павліта, а також побажав дітям наснаги та успіхів.

Отець Михайло Сукмановський, батько двох переможців, висловив вдячність організаторам конкурсу. «Цей багатий на емоції день, подарований дітям, запам’ятається їм надовго, а також їхнім батькам та вчителю-наставнику», — сказав він.

Велику подяку висловлюємо також педагогу Галині Гевко. Очевидно, що саме особистість учителя, його вміння, знання, ентузіазм та відповідальність є дуже важливими чинниками, що впливають на результати художніх робіт дітей.

«Я хочу, щоб українська молодь відчула, як діти страждали під час війни, скільки вони пережили і як живуть з цим тягарем на душі сьогодні», — наголосила Івона Касаліцька. Саме в пам’ять про цих дітей проходить Міжнародний дитячий конкурс «Лідіце».

Планується, що виставка триватиме до 31 жовтня 2012 року, а опісля роботи експонуватимуться ??в Ризі (Латвія), у Вільнюсі (Литва), а також у художніх школах Чеської Республіки та інших країн Європи.

 О.Сукмановська

Довідка

Міжнародний дитячий художній конкурс «Лідіце» започатковано у 1973 році в пам’ять про жертви Лідіцької трагедії. Конкурс користується великою популярністю серед дітей усіх континентів. Щорічно тема обирається за участі ЮНЕСКО. На честь сторіччя з дня народження Іржі Трнка (1912-1969), всесвітньо відомого художника, графіка, художника-лялькаря, скульптора, ілюстратора і засновника чеського лялькового та анімаційного фільму головною темою цьогорічного конкурсу мистецтв стала тема «Театр – Ляльки – Казка».

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02