Декларація Конгрегації Віровчення про канонічний статус «самозваних греко-католицьких єпископів з Підгірців»

0 122

У четвер, 29 березня 2012 р., у Ватикані оприлюднено «Декларацію Конгрегації Віровчення щодо канонічного статуту самозваних греко-католицьких єпископів з Підгірців преподобних Іллі Догнала, ЧСВВ, Маркіяна В. Гітюка, ЧСВВ, Методія Р. Спіржика, ЧСВВ, та Роберта Оберхаузера». В документі, датованому 22 лютого 2012 року та підписаному Префектом та Секретарем згаданого відомства Римської Курії, йдеться про те, що «Апостольська столиця з тривогою слідкувала за діяльністю, розпочатою преподобними Іллею А. Догналом, ЧСВВ, Маркіяном В. Гітюком, ЧСВВ, Методієм Р. Спіржиком, ЧСВВ, та Робертом Оберхаузером, які, виключені з Василіянського Чину святого Йосафата, самі проголосили себе єпископами Української Греко-Католицької Церкви». Документ зазначає, що ці особи й надалі наносять моральну та духовну шкоду «не лише Василіянському Чинові святого Йосафата й Українській Греко-Католицькій Церкві, але також і Апостольській Столиці та цілій Католицькій Церкві», що викликає поділ та замішання між вірними.

Конгрегація віровчення зазначає, що «Церковні представники різного рівня від самого початку цієї болючої справи надаремне намагалися відмовити їх від поведінки, яка, серед іншого, може ввести в оману вірних, що й сталося з певною їх кількістю».

«Апостольська Столиця, дбаючи про захист єдності Христового стада, сподівалася на покаяння та повернення цих духовних осіб до повної єдності з Католицькою Церквою. Нажаль, – читаємо в документі, – останні події, як от невдала спроба державної реєстрації “Підгорецької групи” під іменем “Українська правовірна Греко-Католицька Церква”, показали їхню закам’янілість».

Тому, з огляду на спільне добро Церкви, переконавшись, що самопроголошені єпископи не виявляють жодного розкаяння, а, навпаки, продовжують створювати замішання, зокрема, «очорнюючи представників Апостольської Столиці та місцевої Церкви та стверджуючи, ніби верховна влада Церкви має документи, які б підтверджували дійсність їхніх єпископських свячень», Конгрегація Віровчення, відповідаючи на запит церковної влади Української Греко-Католицької Церкви та відомств Римської Курії, «постановила цією декларацією проінформувати вірних, особливо в країнах походження самозваних єпископів, про їхній актуальний канонічний статус».

Відмежовуючись від діянь та фальшивих декларації самозваних «єпископів», Конгрегація Віровчення заявляє, що «не визнає дійсності їхніх єпископських свячень та всіх свячень, ними уділених, чи які будуть уділені». Також пригадується про те, що канонічним статусом чотирьох згаданих осіб є екскомуніка, тобто виключення з церковного сопричастя.

Крім того, звернено увагу на те, що «вживання назвикатолицька групами, які не визнані авторитетною церковною владою, згідно з каноном 19 Кодексу Канонів Східних Церков, є незаконним».

«Тому, вірні зобов’язані не приєднуватися до згаданої групи, оскільки вона, згідно з усіма канонічними наслідками, перебуває поза церковним сопричастям», – наголошується в останньому пункті декларації, яка також заохочує молитися за членів цієї групи, щоб вони змогли покаятися та повернутися до повного сопричастя з Католицькою Церквою.

Джерело: Радіо Ватикан

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02