Архиєрейська Літургія на “Білій горі” (фото, аудіо)

0 174

ImageВ днях 6-7 серпня, у селах Підлисся та Білий Камінь, Золочівського району, відбувся фестиваль «Чисті джерела Бугу», присвячений 200 річниці від дня народження о. Маркіяна Шашкевича.  

В рамках святкування, у неділю 7 серпня, на “Білій горі” поблизу с. Підлисся, де народився священик-поет відбулася Архиєрейська Божественна Літургія. Богослуження очолив Преосвященніший владика Йосиф (Мілян), єпископ-помічник Київський, у співслужінні з Преосвященнішим Венедиктом (Алексійчуком), єпископом-помічником Львівської архиєпархії.

У пастирському слові владика Йосиф зосередив увагу присутніх на вартості Слова Божого в житті суспільства і кожної окремої людини: 

«Чи справді ми, християни, котрі повинні жити згідно науки Церкви і слова Божого, відповідально і адекватно сприймаємо Боже слово? Чи є воно для нас, оце Боже слово, записане апостолами у Євангелії, дороговказом у житті? Чи Боже слово є для нас дорогою і життям? […] Чи направду Боже Слово Святої Євангелії є для нас фундаментом нашого росту, нашої досконалості, як національної, державної так і духовної?»

Згадуючи постать о. Маркіяна, Архиєрей розкритикував висвітлення особи Шашкевича лише «як митця, що боровся з клерикальною верхівкою Греко-Католицької Церкви». Натомість, Преосвященніший закликав наслідувати отця як патріота свого народу і духовного провідника, що зумів зробити свого роду «культурну і духовну революцію в народі та Церкві».

«Ми маємо будувати Україну не тільки через слово Конституції, але через дотримання того, що ми створили. Ми мусимо будувати українську, незалежну, суверенну державу, де кожен політик, його слово, його обіцянка і найбільше його труд будуть покладені на вівтар добра, не власного, а цілого народу. Ми справді пошануємо Шашкевича, якщо кожен семінарист зуміє прочитати його поетичні рядки, все його творче надбання і спробувати будувати себе, як священика, згідно Його відношення до певних речей», – зазначив Владика.

Проповідь повністю

Після завершення Літургії, від імені Архиєпископа Львівського, Високопреосвященнішого Ігора (Возьняка), зі словом привітання до всіх присутніх звернувся єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Венедикт. Архиєрей подякував гостеві з Києва за те, що прибув на святкування і очолив Літургію, а також побажав всім приутнім, подібно до о. Маркіяна Шашкевича «сіяти зерна любові, української свідомості, людяності й доброти».

Зі словами вдячності до єпископів, духовенства та вірних звернувся також протопресвітер Золочівського деканату о. Михайло Сукмановський. Особливу подяку священик висловив оргкомітетові фестивалю «Чисті джерела Бугу», представникам обласної влади Львівщини та керівництву Золочівського району, меценатам, які спричинилися до відновлення садиби-музею о. Маркіяна Шашкевича, а також всім хто допоміг в організації святкування.

Фестиваль на Білій горі продовжився концертом чоловічої хорової капели ім. Левка Ревуцького.

Тарас Бабенчук
Прес-служба Львівської архиєпархії
Джерело:  Офіційний сайт Львівської Архиєпархії УГКЦ – www.ugcc.lviv.ua
 
ФОТОРЕПОРТАЖ

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02