Архієпископ Ігор Возьняк: “Церква має бути в дії”

0 86

Архієпископ Ігор Возьняк:

Уже кілька років поспіль Архієпископ Львівський Ігор Возьняк приїжджає на Білу гору у с. Підлисся, щоб очолити святкове богослужіння та помолитись за о. Маркіяна Шашкевича. А після Літургії владика милується концертом, спілкується з вірними, просто і доступно, дає поради і духовні настанови.

– Що відчуваєте, коли сходите на цю благословенну гору?

– Насамперед, я їду з мотивів релігійних, щоб помолитися. Молитва це є найбільша сила кожного народу. Люди моляться, щоби належно жити і духовно, і матеріально. Також мені дуже приємно бачити людей, які з року  в рік приходять сюди, особливо, старші, яким це вже нелегко фізично, проте вони не зважають. Приємно потім спостерігати за концертом, який кожного року влаштовують для вшанування пам’яті отця Маркіяна Шашкевича. А ще просто побути з людьми, підійти, поговорити. Хтось до мене підходить, до когось я. Мені тут подобається.

– А як Ви ставитесь до теперішньої політики Президента з приводу Церкви?

– Поки що Президент нашій Церкві якогось зла не робить, ми не відчуваємо змін, усе як було, так  і залишається. Далі побачимо.

– Так, але все таки, Президент активно заявив про свою позицію щодо Церкви в державі…

– Трохи служби безпеки захотіли вдатись до послуг священиків. Така інформація у мене є. Але вони говорять про такі речі звичайні, котрі вони можуть знати і не потрібно іти до священика. Очевидно, старі методи згадали, щоб нав’язати якусь таку розмову, щоб затягнути до своєї служби, спочатку невинної, а потім, може і гріховної. Але хочу наголосити, що священики, перш за все служать Богові і тільки Богові.

– Дуже часто Православній церкві закидають консерватизм, і навпаки Католицьку церкву вважають прогресивною. Де має бути межа і як Ви ставитесь до цього.

– Я такого не можу сказати. Я вважаю, що Православна церква теж почала робити кроки вперед. Згадаймо недавній візит Московського патріарха. Він уже говорив про молодь, чого від них досі не було чути. І це позитивно. А ми вже давно залучаємо молодь до активного духовного, церковного життя. Також я гадаю, що такі напрацювання, які має наша церква і, які запозичила і перейняла в Католицької церкви Заходу в плані роботи із своєю паствою, – це добре. Коли себе церковники ізолюють від народу, то очевидно, що це шлях в нікуди. Патріарх Кирилл цього разу говорив: «Треба йти в народ, треба йти до людей, до молоді…». Про це вже давно говорять наші святі отці, папи римські. Ми стараємося практикувати і поширювати роботу з молоддю, з людьми. Церква має бути в дії.

– І на завершення, вже традиційно, благословення для золочів’ян і Ваші побажання з нагоди наступаючого Дня незалежності України.

– Насамперед хочу побажати усім духовної сили, доброго здоров’я, уболівання за нашу Україну. Також я, як єпископ, бажаю, щоб наші люди провадили глибоке християнське життя, і щоб наша незалежність залишилася нам непорушна, а всім золочів’янам бажаю доброго життя в нашій Україні.

<

p style=”text-align: right;”>Розмовляла Леся ГОРГОТА

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02