Золочів’яни на фестивалі української культури в Чехії

0 337

15-16 червня відбувся Фестиваль української культури в Чеській республіці, в області Лєскова – Вельке Карловіце, під гаслом «Прийдіть і впізнаєте українське».

Організаторами заходу стала Зузана ПАУЛІНСЬКА, яка, побувавши в Україні, захопилася нашою культурою, та наш земляк з Перечина Ярослав ШАТАЛІН. Організатори поставили за мету відкрити чехам Україну, як націю з багатою культурою, країну з великою історією та талановитими людьми. В надзвичайно гарному гірському місці, серед високих зелених смерек, турбаза у Велких Карловіцах на два дні перетворилася на Українське містечко, де люди ходили у вишиванках, готували українські страви, співали українські пісні, танцювали, розмовляли українською мовою.

На цей фестиваль, за сприяння отця декана Михайла Сукмановського було запрошено делегацію з України, у складі якої були золочів’яни, зокрема квартет «Пори року» (керівник Ірина Весна),  народна капела бандуристок «Червона калина» (керівник Ірина Варянко), поет-пісняр Ігор Войтович, соліст Микола Решітник, дитячий хор храму бл. Миколая Чарнецького (керівник Лілія Венгер), танцювальний колектив «Перлина» (керівник Наталія Рибка), ансамбль «Древо» (керівник Ольга Чепелюк) та учні Золочівської музичної школи – баяніст Назар Ліщук (клас викладача Романа Федицького) та скрипалька Мар’яна Петрівська (клас викладача Ірини Пинди). Представили свою творчість художники Віталій Гайдар, Галина Гевко  та вихованці гуртка образотворчого мистецтва «Палітра» Золочівського ЦДЮТ. Також від України на фестивалі виступив інструментальний ансамбль «Рапсодія» із Ужгорода. Чехію на фестивалі представив фольклорний колектив «Сударушка» з міста Брно.

Очолив нашу золочівську делегацію отець Михайло Сукмановський, який зазначив, що такі фестивалі потрібні для того, щоб пізнали нашу  культуру та звичаї українського народу. Ми прагнемо, щоб патріотичний дух фестивалю надихав людей не тільки упродовж всього року, а й протягом цілого життя.

З радістю зустрічали господарі Тетяну Горупович, віце-консула посольства України в Чеській республіці, яка відвідала фестиваль.

Слід відмітити, що концертна програма складалася із двох частини, і українська делегація представляла її більшу частину. Яскраві барвисті костюми наших виконавців майоріли на сцені фестивалю. Один колектив змінював інший. Танець плавно переходив у пісню, а пісня звучала на всі гори Бескиди. Ведучою програми золочівських колективів була Ірина Весна. Відвідувачі фестивалю на належному рівні оцінили наших краян та нагородили щирими оплесками та вигуками «Браво!». Два дні поспіль лунали українські мелодії і пісні та дивували місцевих мешканців, які, смакуючи голубцями, борщем та кулішем, весело пританцьовували. А ще з цікавістю спостерігали, як ввечері запалювали ватру. Навколо неї до пізньої ночі лунала українська пісня, яку співали усі присутні.

Учасники фестивалю мали змогу не тільки показати своє мистецтво, а й цікаво поспілкуватися з колегами та новими друзями.

Золочівська делегація дякує Зузанні Паулінській та Ярославу Шаталіну за запрошення, о. М. Сукмановському за вмілу та хорошу організацію поїздки. Слід також особливо подякувати за вагомий внесок в організацію фестивалю Генеральному консу­лу Чеської Республіки у Львові Давіду Павліту та консулу з гуманітарних питань Мартіні Павлітовій-Муховій, а також за допомогу у оформлені відповідних документів на поїздку. Дякуємо за глибоке порозуміння, співпрацю, підтримку у багатьох культурних та гуманітарних проектах.

Наші учасники фестивалю окрім поїздки до Чехії також побували у Відні та Будапешті, де побували на чудових екскурсіях старовинними містами із неповторною архітектурою різних епох. Усі почерпнули багато для себе з культурних надбань Чехії, Австрії та Угорщини. Мали змогу прийняти термальні ванни, гідромасажі, купались в басейнах. Наша поїздка видалась дуже цікавою.

Сподіваємось, що завдяки старанням о. Михайла відбудеться ще не одна поїздка країнами Європи.

Галина Гевко, Марія Сукмановська.

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”charnetskyj” ualb=”5894644308690181793″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”8″ size=”110″ num=”40″ shadow=”1″ border=”1″ highlight=”1″ curve=”1″ align=”center” nocredit=”1″]

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02