Стежками Ісуса Христа

0 857

Осінь… Ідеш вулицею… Небо насичено-синє, сонечко – яскраво-жовте. Воно ще пестить обличчя ніжними промінчиками і примушує примружувати очі, щоб бачити лише листочки та посмішки… Так, восени посмішки не такі, як влітку чи взимку… Осінь насміхається над містом за те, що воно у своїй метушні ніколи не зупиняється, постійно кудись біжить, а вона вже готується до відпочинку.





Особливою посмішкою зустріла цьогорічна осінь мирян храму Блаженного Миколая Чарнецького м. Золочева, принісши неймовірно величну подію. 12 вересня з ініціативи о. Михайла Сукмановського, декана Золочівського та завдяки добрій організації Оксани Сукмановської розпочалося паломництво п’ятдесяти двох золочів’ян на Святу Землю. Уже 13 вересня нас тепло зустрів аеропорт у м. Тель-Авіві. Звідси розпочалась дивовижна та незабутня мандрівка землею, на якій народився та проповідував Ісус Христос. Протягом семи днів ми відвідали найвизначніші місця Святої Землі, у серцях переживали біблійні сюжети, насолоджувались теплими обіймами Середземного та Мертвого морів.

Особливе враження здійснив підйом на гору Тавор, де Ісус Христос преобразився перед трьома апостолами. Там ми прославляли Господа, молячись Святу Літургію. Невимовної краси краєвиди та особливий дух захоплювали подих.

Паломники побували у Вифлеємі, де народився Христос; на горі Блаженств, де відбулась нагірна проповідь; в Назареті, де жило святе сімейство і де Діві Марії сталось благовіщення; на Галилейському морі, де проповідував та навчав Ісус Христос; у храмі в Кані Галилейській, де Ісус здійснив перше чудо, перетворивши воду на вино; на горі Спокус. Ми молилися Святі Літургії у францисканському монастирі в Єрихоні та у храмі Івана Хрестителя, відвідали храми Різдва та Успіння Пресвятої Богородиці, побували у багатьох інших місцях.

Пані Ірина, гід групи, та о. Михайло детально розповідали про найменші, однак такі дорогі серцю пам’ятки далеких часів. Кульмінацією паломництва стало занурення у води Йордану – місце хрещення Спасителя, спільне проходження Хресної дороги в Єрусалимі та поклоніння Гробу Господньому. Останнього дня паломники відпочили в Тель-Авіві на березі Середземного моря. Додому ж привезли багато сувенірів, світлин, а головне – приємних спогадів.

Найдорожчий для нас скарб Святої Землі – це «оживаюче» Євангеліє, тобто усвідомлення реалій, пов’язаних із земним життям Ісуса Христа, Богородиці та апостолів. Життя людини – безперервний пошук, прагнення до незбагненого, намагання усвідомити сутність свого буття. З впевненістю можемо сказати, що левова доля усвідомлення сутності людського життя прийшла у серця паломників, які ступали стежками Ісуса Христа. Ці відчуття істини неможливо передати словами, не змогла б їх змалювати рука навіть найталановитішого художника чи видатного літератора. Це потрібно пережити, оцінити та усвідомити у тиші свого серця. Саме таку благодатну тишу віднайшли на Святій Землі золочівські паломники.

Ця подорож стала можливою завдяки о. Михайлу Сукмановському, куратору Паломницького центру Блаженного Миколая Чарнецького м. Золочева. Вдячно схиляємо голови за його працю, молитви та духовний провід у нашій мандрівці до небесного Єрусалиму.

Господь благословив о. Михайла на нелегку працю у Христовому винограднику, щоб нести Боже слово своєму народові. Як наш духовний провідник на Святій Землі, він став взірцем подвижницької праці в ім’я служіння Богові. Зумів кожного вислухати, підтримати, розрадити. Опікувався нами так, як батько піклується своїми дітьми. Кожен наш день розпочинався та завершувався молитвою. Ми дякували Богові за дар життя о. Михайла, за його служіння, за зерна любові, милосердя, віри та мудрості, які він засівав у наших серцях. Достойної уваги заслуговує задум отця-декана: усі пожертви, зібрані під час паломництва, будуть передані дітям з особливими потребами.

Висловлюємо велику вдячність Оксані Сукмановській за прекрасну організацію паломництва на Святу Землю. Хочеться також побажати, щоб така духовна подорож шляхами життєвих перипетій Ісуса Христа стала традицією, щоб наповнювала світлом Божественних одкровень не одне серце паломника із Золочівщини.

Паломники, які побували на Святій Землі

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02