Про процедуру обрання нового Глави УГКЦ

0 70

Для роз’яснення процедури обрання нового Глави УГКЦ, у разі, якщо Патріарший Престіл (у випадку УГКЦ Верховноархиєпископський престол) стає вакантним, РІСУ звернулася до священика-каноніста УГКЦ Ростислава Бубняка.

Слід зазначити, що Верховноархиєпископський престол стає вакантним у випадках, коли чинний Глава Церкви зрікається престолу або у разі його смерті. Тоді до часу обрання нового Глави призначається Адміністратор Верховноархиєпископського престолу. Згідно з Канонічним правом, ним може стати єпископ, який є найстаршим за єпископським свяченням серед єпископів Патріаршої курії або серед членів Постійного Синоду Церкви. Партикулярне право УГКЦ уточнює, що Адміністратором Верховноархиєпископської Церкви стає прототроній – єпархіяльний єпископ найстаршої єпархії на території патріяршої-верховноархиєпископської Церкви.

За умови вакантності Верховноархиєпископського престолу в повноваження Адміністратора входить повідомити Святішого Отця, що Престол є вакантним і скликати надзвичайний повний Синод єпископів Церкви для обрання Верховного Архиєпископа. Саме Адміністратор повідомляє усіх владик Церкви про місце і час проведення надзвичайного Синоду єпископів.

Канон 65 Канонічного права говорить, що Синод має відбутися впродовж 1 місяця, однак Партикулярне право дозволяє розширити цей термін до 2 місяців.

Згідно з процедурою, після обрання кандидатури Верховного архиєпископа Синод єпископів синодальним листом повідомляє Папу про проведення виборів і обрання нового Верховного Архиєпископа. Новобраний Верховний Архиєпископ повинен власноручно підписати лист і просити у Римського Архиєрея затвердження свого обрання. Доки Папа Римський не дасть схвальної відповіді, новообраний Верховний Архиєпископ не приступає до своїх повноважень. Лише тільки після затвердження Апостольським Престолом, новообраний Глава Церкви перед Синодом складає Визнання віри і дає обітницю ревно виконувати свій уряд. Після цього Синод єпископів офіційно проголошує його новим Верховним Архиєпископом і призначає дату інтронізації – возведення на престол.

Джерело: Релігійно-інформаційна служба України (РІСУ)

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02