Представники міністерств, відомств та конфесій разом шукали шляхи розв’язання проблемних питань державно-церковних відносин

0 57

26 листопада 2009 року Комісія з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій при Кабінеті Міністрів України провела своє друге робоче засідання. Цього разу предметом розгляду Комісії стали питання вивчення предметів духовно-морального спрямування у навчальних закладах та підготовки проекту Закону щодо концептуальних засад державно-конфесійних відносин в Україні. Засідання відбулось під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Івана Васюника у залі засідань Будинку Уряду. Про це повідомляє Інститут релігійної свободи, м.Київ.

 

У своєму вступному слові Іван Васюник зауважив, що згідно протокольного доручення Комісії за наслідками минулого засідання Держкомнацрелігій склав Перелік колишніх культових будівель та іншого майна культового призначення, які використовуються не за призначенням і знаходяться в державній або комунальній власності. За словами Віце-прем’єра до цього Переліку потрапило 167 споруд культового призначення, і надалі Комісія буде працювати над питаннями повернення цього майна їх історичним власникам.

Члени Комісії заслухали інформацію Міністерства освіти і науки України про стан вивчення предметів духовно-морального спрямування у навчальних закладах України. Згідно наведених даних вже 30% шкіл України практикують викладання у 5-6 класах предметів «Християнська етика», «Основи християнської етики в українській культурі», «Релігійна етика» та інших.

Обговорення цього питання засвідчило, що часто батькам, зацікавленим у викладанні цих предметів для своїх дітей, бракує інформації про порядок подання заяв про запровадження «Християнської етики» та інших предметів у відповідних класах загальноосвітніх шкіл. Тому було вирішено більш активно просвіщати громадян у питаннях викладання предметів духовно-морального спрямування в школах за допомогою Держкомтелерадіо та можливостей Церков.

Після цього учасники засідання розглянули питання про підготовку Закону щодо концептуальних засад державно-конфесійних відносин в Україні. Доповідаючи по цьому питанню, секретар Комісії та голова Держкомнацрелігій Юрій Решетніков відзначив позитивні результати погоджувальної наради з приводу цього документу та подальшим погодженням його тексту з боку більшості міністерств і відомств.

При цьому Віце-прем’єр Іван Васюник зауважив, що Уряд поділяє позицію конфесій щодо недоцільності подання проекту Концепції на розгляд Верховної Ради України у теперішній непростий політичних період, пов'язаний з виборчим процесом. Поряд з цим, за наслідками обговорення, голова Комісії доручив керівництву Секретаріату Кабміну акцентувати увагу Парламенту на першочерговості ухвалення законопроекту №3347 щодо мораторію на приватизацію майна культового призначення.

Учасники засідання також ознайомились з результатами розгляду рекомендацій Комісії за наслідками її першого засідання від 24 вересня цього року. Згідно до порядку денного Комісія окремо розглянула питання, порушені релігійними організаціями стосовно повернення культових будівель та іншого майна культового призначення.

Під час засідання голова Комісії, Віце-прем’єр-міністр Іван Васюник висловив переконання, що засідання Комісії мають стати не місцем надання чергових малоефективних доручень, але своєрідним “майданчиком”, де будуть ухвалюватись політичні рішення для розв’язання складних питань державно-конфесійних відносин.

У засіданні Комісії взяли участь представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, центральних органів виконавчої влади та Інституту релігійної свободи.

 

Довідка ІРС. Комісія з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій утворена Кабінетом Міністрів 25 червня 2008 року як постійно діючий консультативно-дорадчий орган. Таке рішення Уряд ухвалив після першої зустрічі Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій від 11 квітня 2008 року. Положення про Комісію та її склад затверджено постановою Кабміну від 30 жовтня 2008 року.

 

Джерело: http://www.irs.in.ua

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02