Подорож «Молоді Чарнецького» містами Закарпаття

0 613

Молодь Чарнецького вирішила здійснити подорож до Закарпаття, яка тривала з 9 по 12 травня.

Отже, першим нашим місцем, яке ми відвідали, стало місто Джублик, де в 2004 році двом дівчаткам з’явилась Матір Божа. Зараз там дуже красиве розбудоване місце з незвичайною спокійною атмосферою, де хочеться залишитися, і подумати про своє життя, навернутися до Бога.

Відправивши Святу Літургію, ми вирушили до Мукачівського Замку — унікальний зразок середньовічної фортифікаційної архітектури, з поєднанням різних стилів. Також погуляли по центру міста Мукачеве, заснованого ще в 896 році.

Наступною зупинкою було місто Ужгород — прекрасне місто над річкою Уж. Вік Ужгорода перевищує 1100 років. Місто багате пам’ятками архітектури: Ужгородський замок, Єпископський палац (в наші дні бібліотека університету), Католицький костел в стилі бароко, Ратуша. Прогулялись Липовою (Сакуровою) алеєю. Наприкінці квітня Ужгород перетворюється на справжній райський сад, адже починає цвісти екзотична японська вишня — сакура. Ці дерева ростуть лише в Японії, кількох штатах Америки та в Ужгороді.

Місто Середнє стало останнім містом цього дня. Тут ми відвідали винні підвали шістнадцятого сторіччя. Підвали можна назвати маленьким містом. Скрізь дубові кадовби, різного об’єму — 700, 800, 2000 і навіть 5000 літрів. Є і зовсім грандіозна — 10 594 літри.

Фахівці говорять, що норма споживання вина на одну особу повинна складати 100 літрів за рік, тобто приблизно 300 грамів за добу (по 150 на обід і вечерю). Тоді така «цистерна» вистачить одній людині на 106 років. Мали змогу продегустувати 7 винних виробів.

Наступного дня, відпочивши, ми вирушили до села Косино, де знаходяться термальні купальні. Термальна вода Косинського родовища має загальний оздоровчий ефект на організм, наповнює його необхідними для нормального функціонування речовинами та мікроелементами.

Після оздоровчих ванн ми відвідали селище міського типу Чинадієво, відоме з 1214 р. як давнє русинське поселення. Тут знаходиться замок Берегвар — 365 вікон, 52 кімнати, 12 входів. У центрі, поруч із замком знаходиться греко-католицький храм Св.Іллі. У цьому храмі зберігається дивна знахідка. Історія така — кілька років тому лісоруби ніяк не могли зрубати, а потім і розрубати на поліна одне дерево, а коли все-таки вдалося розколоти одне з полінець, на зрізі всі побачили дивовижний, начебто випалений хрест, причому цей хрест був канонічних розмірів — 20х30 см, і однаковий на обох половинках. Приїжджало багато вчених з усіх усюд, але поки ніхто не може пояснити це явище. Ми мали змогу доторкнутися до цього дива і відчути, що сам хрест холодніший від дерева. Помолившись, ми вирушили додому.

Дякуємо отцю Юрію Галабуді за організацію поїздки, нашому водію пану Григорію Гайдару, пані Любі та її родині за те, що прийняла нас переночувати.

Наталя Кулішко
Фото Марта Польова

05-01 05-02 05-03 05-04 05-05

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02