Історична знахідка поблизу м. Ковеля

0 203

827 грудня 2009 року у м. Ковель до отців-редемптористів з пастирським візитом завітав Преосвященний Владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький. Цей візит був приурочений події, яка стала дуже важливою не тільки для парафії свящ. Миколая Чарнецького, не тільки для Луцького екзархату, але і стала важливою для історії всієї УГКЦ. Було встановлено і освячено віднайдену надмогильну плиту єпископа Арсенія Глувневського і надмогильну плиту блаженного священномученика Миколая Чарнецького.

Недалеко від м. Ковеля в селищі Голоби була віднайдена надмогильна плита одного з єпископів. Цій випадковій знахідці можна завдячити п. Анатолію Суліку, який є краєзнавцем і прихожанином римо-католицької громади. Він докладав певних зусиль, щоби дізнатися все що стосувалося цього єпископа і разом з о.Євгеном ( ігуменом монастиря м. Ковель) звернулися з проханням до Інституту церковної історії при Українському Католицькому Університеті. Як виявилося єпископ Арсеній Глувневський був останнім католицьким єпископом Східного обряду у Берестейській єпархії перед її офіційною ліквідацієї та переведенням на російське православ’я у 1795 році Катериною ІІ і помер він 5 квітня 1798 року.

В Архієрейській Літургії, яку очолив Владика Йосафат, співслужили о.Євген, отець місцевої римо-католицької громади, а також на освячення надмогильних плит прибули отець Терентій ігумен отців-василіан з Володимира Волинського й отець з УПЦ КП.

Владика Йосафат зазначив, що ця подія є важливою для Волинської землі, для Луцького екзархату, бо свідчить про тяглість поколінь, що УГКЦ на тій землі має глибокі історичні коріння. Також наголосив на символічності цієї події, адже неділя, в яку звершувалося посвячення була неділею Праотців, де згадуються всі праведні Старого Завіту аж до народження Господа нашого Ісуса Христа, що є теж знаком пам’яті тих людей, які в історії Спасіння виконували Боже діло.

 фоторепортаж

www.lutsk-ugcc.org.ua

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02