Роздуми про піст.

0 798

 Початок Пилипівки… Піст.

   Так-так, церковний календар нам каже, що почався Різдвяний піст, один з найбільших та найважливіших в році… Як ти будеш постити, як зміниться твоє життя в цей період? Чи зміниться загалі?

   Пригадую, колись нам мама не дозволяла слухати музику, бо піст. А так хотілось включити модну пісню! Але де там, батьків треба слухати. Тоді я знизувала плечима і думала, напевно Богу не подобається сучасна музика, цікаво, а як він ставиться до класики? Або Богу зараз сумно, і Його треба підтримати. Та пізніше я зрозуміла, що піст потрібен не Богу, а мені… Потрібен мому серцю та душі!

   Коли я запитую в людей, що для них піст, більшість починають відповідь зі слів: «не можна те, не можна це…». Це так, піст передбачає утримання від м'ясного та молочного в певні дні тижня. Але ніхто тебе заставити до того не може. І якщо тобі таки дуже засмакує ота підсмажена котлетка, то ти її з’їсиш, так, що навіть ніхто й не помітить smile

   Піст треба починати зі слів: «Я відмовляюсь від…». Відмовся САМ від чогось їстивного, матеріального, для того, щоб здобути щось духовне! Вибирай сам! Я відмовляюсь від… кави, такої запашної міцної чорної кави щоранку. Скажеш до чого тут кава? В ній нема ні мяса, ні молока, ні масла. Дійсно, справа тут не в каві, а в СМИРЕННІ та ЖЕРТВІ. Розумієш? Спробуй відмовитись від того, що ти дуже любиш, від свої невеличкої пристрасті, без чого можна жити, і що встигло увійти тобі в звичку. Відмовся по своїй волі, щоб тебе ніхто не заставляв до цього, ні батьки, ні дружина чи чоловік, ні церква. Ти сам обираєш ЯК будеш постити. Не обов’язково про це повідомляти близьких, друзів, цим не хизуються, це зберігають в свому серці.

   Приготуйся до сповіді. Знайди час щоб побути трохи на самоті, в тишині… Залиш свої турботи на хвильку і заглянь в глибину свого серця, поміркуй над своїми вчинками, словами, думками… Проси Духа Святого допомогти тобі згадати гріхи, попроси щирого жалю. Пробач своїм ворогам, пробач собі.

   «Нема нічого кращого, що знімає напругу людини, ніж коли вона відчуває, що її гріхи відпущено» (о.мітрат В.Божик).

   Не минай цекрви… Коли маєш час, не проходь мимо, зайди, помолись, просто побуть в святині кілька хвилин і «нагодуй» свій дух святістю Бога.

   Прийми святу Тайну Євхаристії в своє чисте серце, і не забруднюй його більше ніколи…

   І кожного разу, коли ти почуєш запах кави, чи коли захочеш пограти в Контр Страйк, чи запалити цигарку, згадай що ти собі обіцяв: «Я відмовляюсь від…» Згадай, що ти цю жертву робиш для смирення свого Духа… Тепер будь певен, що твоє серце достойне прийняти новонародженого Ісуса!

Бажаю тобі і собі вдалого 40-денного приготування до Христового Різдва!

OksaNka

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02