Роздуми після “Духовного вікенду” з молоддю

0 905

Молодь, церква і дозвілля. Часто при спілкуванні з дорослими людьми  піднімаються питання нашої сучасної молоді: якою вона є, чим цікавиться, до кого прислухається, чим живе, яке її майбутнє… І майже завжди ми чуємо критику щодо до них, наприклад: вони нікого не слухають! Нічим не цікавляться! Вони не ходять до церкви! І що з них буде?..

Однак хотілось би повернутись  до першого твердження. Ця молодь є наша і насамперед ми, доросле покоління, подаємо їм приклад та їх виховуємо або ж не виховуємо взагалі. Щоб змінити їх, найперше потрібно добре придивитись до самих себе і змінити нас, покоління дорослих: тих, які дітям і молоді закладають основи і вчать життю… Наші діти пожинають те, що посіяли ми – дорослі. До Бога, до Церкви вони ставляться так, як ми. Одна моя знайома переповіла свою розмову із  7-річним сином, котрий заявив: коли буде великий, до церкви не буде ходити, як і його тато.

Тут і стає зрозуміло, що наша молодь йде вже по давно втоптаній стежці.

Часто такі нарікання на молодих можна пояснити поведінкою самих батьків, які не подавали або ж не подають їм прикладу, не спонукають їх до ходіння в церкву або  до особистої молитви.

Як священик, я часто стикаюсь з тим, що молоді не є цікаво у церкві, вони тут себе, на жаль, не віднаходять, в церкві вони є не сприйняті. Їм цікавіше проводити час на вулиці, в колі друзів чи за комп’ютером. Церкві потрібно змінити свої орієнтири, щоб зацікавити і заангажувати молодь, дати їй зрозуміти, «що благий Господь…».

Часто запитую себе: чому на Дні молоді та інші масові святкування сходиться так багато молоді, а до церкви – ні?.. Що саме їх приваблює в цьому?

Однак є події, які нам якісно відкривають нашу молодь з іншого боку: це молодіжні прощі, молодіжні нічні чування, молодіжні вистави, духовні вікенди, які запрошують молодь до церкви і відкривають їм Бога, який любить і кличе кожну людину.

Цими вихідними молодь Золочівщини ще раз засвідчила, що вона вже не така й погана, не така пасивна і байдужа до Бога, до Церкви і до життя суспільства. В приміщенні монастиря оо. Василіан у м. Золочеві проходив духовний вікенд, організаторами якого була молодіжна комісія Львівської Архиєпархії УГКЦ. Цей вікенд зібрав більше 60-ти молодих людей, які покинули всі справи і прийшли, щоб стати ближчими до Бога.

Відбувався він 22-24 листопада. В програмі були реколекції на тему «Ви –світло для світу», презентація школи християнського лідера, нічні чування, конкурси, забави…

Сьогодні гостро стоїть питання молодіжних християнських лідерів. Насамперед, на цьому вікенді організатори хотіли зібрати таких молодих людей, які могли би допомагати священикам на своїх парафіях зорганізувати молодь при церкві, допомагати у співпраці з молоддю.

Кожен мав добру нагоду стати ближчим до Бога і до розуміння того, яким він є важливим для Церкви.

Не така вже й погана наша молодь 🙂

Сучасна молодь потребує доброго ставлення, розуміння і наших з вами молитов.

о. Юрій Галабуда

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02