Надійка ГЕРБІШ. “СВІТИЛЬНИК”

0 438
«Для моєї ноги Твоє СЛОВО СВІТИЛЬНИК,
ТО СВІТЛО для стежки моєї»

(Пс 118,105).

Маленький Андрійко, на відміну від біль­шості шестилітніх хлопчиків, дуже любив лягати ввечері спати. Бо тоді мама завжди сідала біля нього на ліжку, закутувала його в ковдру й читала вголос різні цікаві книж­ки. Найбільше хлопчик полюбляв збірник «Біблійні історії». Книжка була товстелез­на і, здавалося, нескінченна. У ній були цікаві-прецікаві оповідання про те, як постав світ, з’явилися тварини та люди; про великих царів, різноманітні дива, битви й перемоги. А ще там були яскраві й незвичайні малюнки. Найбільше хлопчик любив слухати оповідку про маленького пастушка Давида, який переміг велета Голіафа, – хлопчик вірив, що і він, коли буде надіятися на Бога, обов’язково переможе якогось велета чи дракона. Андрійко ніколи не засинав посеред розповіді, а з великим зацікавленням слухав до самісінького кінця.

Інколи хлопчик так переймався почутим, що не міг заснути навіть тоді, коли мама за­кривала книжку ніжно цілувала його в чоло й промовляла разом із ним молитву. Андрій­ко прижмурював очі й стиха спостерігав за нею. Щоразу матуся брала до рук товстелез­ну чорну Біблію, ще більшу за його дитячу, вкривалася пледом і зосереджено читала.

Хлопчик знав, що Біблія – то книга про Ісуса, Божого Сина, Який прийшов на землю, щоби спасти грішників і подарувати їм вічне життя. У ній також було багато цікавих роз­повідей, прикладів, настанов для того, щоби й земне життя людей, які ходять з Богом, було щасливим і насиченим радістю, миром і добром.

Проте хлопчик ніяк не міг збагнути, чим відрізняються його Біблія і мамина – ну, попри те, звісно, що в маминій не було малюнків. Але ж це не дивина – хлопчик не знаходив малюнків і в інших маминих книжках, а відтак сприймав це як якесь доросле правило.

– Матусю, – запитав Андрійко маму якось перед сном, – а чим відрізняються наші з тобою Біблії?

– Моя Біблія – то Слово Боже, записане так, як його сказав людям Бог. А твоя – це переказ біблійних оповідей, зроблений для дітей, щоби тобі було більш зрозуміло. А як підростеш, то обов’язково матимеш Біблію, як у мене, – відповіла мама, погладжу­ючи сина по голівці.

– А як це Бог так колись говорив, що люди могли Його чути й записувати? Роз­кажи мені!

Мама усміхнулася, поправила Андрійко­ві ковдру й почала розповідати:

– Біблія насправді не просто книжка, а ціла бібліотека. Її писали різні люди про­тягом багатьох століть – саме тому вона складається аж із 66 книг. Там є історичні хроніки…

– Про царя Давида?

– І про Давида, і про інших царів Ізраїля. Є в Біблії вірші, пісні й цілі поеми. Є в ній і ко­роткі притчі, і повчальні прислів’я. Крім того, вона містить пророцтва про майбутні часи.

– Оце справді бібліотека!

– Люди, які створили ці книги, мали дуже тісне спілкування із Богом, тому все, що вони писали, було богонатхненим. А ще Біблія поділяється на дві основні частини: Старий За­повіт і Новий Заповіт.

– А чому вони так називаються? Чому це Заповіти? Хто і що кому заповідав? І чому є Старий, а потім Новий? – Андрійко сів на своєму ліжечку й зацікавлено слухав.

– Коли люди не послухали Господа в едемському саду, Він був змушений їх вигнати, оскільки гріх не може бути в найсвятішому місці. Але Бог і далі їх любив і хотів все одно спілкуватися з ними. Для цього Він і уклав перший Заповіт із ізраїльтянами. Але коли прийшов Ісус Христос, Божий Заповіт поширився на все людство. Тому книги Біблії, що оповідають про історію та життя обраного народу, називаються Старим Заповітом. А ті, що розповідають про Ісуса Христа, Його апостолів і Церкву – Новим. Раніше, щоби спіл­куватися з Богом, людям доводилося приносити в жертву тварин. Але Ісус, коли Його розіп’яли на хресті, став жертвою за гріхи всіх людей. Тепер будь-хто може прийти до Бога і просто спілкуватися з Ним.

– Як ми з тобою робимо щовечора?

– Саме так, – мама поцілувала Андрійка в чоло, – через молитву. А ще – через читання Біблії. Адже Біблія – це не просто дивовижна книга, але ще й Божий лист до нас із тобою. Через читання сам Дух Святий промовляє до людського серця, а ті Божі мужі, що писали ці книги, діляться з нами своєю мудрістю.

Андрійко замислено насупив брови і мовчав. Він думав про все те, що розповіла йому мама. Завтра перед сном вона знову читатиме йому щось із «Біблійних історій», а він буде намагатися зрозуміти, що саме через них хотів йому розповісти сам Бог.

За матеріалами часопису “Місіонар”

Схожі публікації

Залишити відповідь

Youtube


Хресна дорога

Контакти

м.Золочів Львівської обл.
вул.Шашкевича, 87
padre.mykhaylo@gmail.com
+38 096 956 06 02